Show menu

Izvršni odbor

Janez Škrabec, predsednik

Janez Škrabec je študij zaključil na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dodatno se je izobraževal na Cleveland State University (ZDA), INSEAD Business School Fontainebleau (Francija), svoje znanje iz menedžmenta, vodenja in trajnostnega razvoja pa redno izpopolnjuje na IEDC – Poslovni šoli Bled.

Je ustanovitelj, direktor in lastnik podjetja Riko, d.o.o., ki se je razvilo v enega vodilnih inženiring podjetij v Sloveniji z več poslovnimi področji, kot so inženiring v industrijski dejavnosti, inženiring v okoljevarstveni panogi in panogi proizvodnje električne energije, gradbeni inženiring ter inženiring na področju skladiščnih sistemov in logistike. Podjetje Riko je mednarodno usmerjeno in deluje predvsem na trgih nekdanje Sovjetske zveze in Jugoslavije. Leta 1997 je ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene objekte na trgih Evropske unije in širše. Znanje in izkušnje s področja inženiringa in trajnostne gradnje je združil tudi s Philippom Starckom v liniji prefabriciranih hiš – blagovni znamki P.A.T.H. by Starck with Riko.

Je predsednik Slovenskega konzularnega zbora, predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta. Je član mnogih poslovnih in diplomatskih združenj, Lions kluba Ljubljana Iliria ter Vaškega etnološko-turističnega društva Hrovača. Za svoje poslovne uspehe je prejel mnogo priznanj, med drugim nagrado za posebne dosežke v gospodarstvu časnika Finance(2007), nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške uspehe GZS (2008), najvišje odlikovanje ruskega predsednika orden prijateljstva (20009) ter nagradi mecen leta (2010) in naj zaposlovalec (2013).

Od leta 2002 je častni konzul Kraljevine Maroko, od leta 2016 pa tudi častni konzul Republike Belorusije.

Janez Pergar

Janez Pergar se je rodil 25. maja 1942 v Ljubljani.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Leta 2005 je prejel naziv častnega doktorja Univerze na Primorskem. 

Večji del svoje poslovne poti je deloval v največjem slovenskem turističnem podjetju Kompas, od tega 20 let kot predsednik uprave. Od leta 2010 je direktor svetovalnega podjetja NP Consulting. Bil je tudi dolgoletni predavatelj na Fakulteti za turistične študije v Portorožu.

Je predsednik Kluba managerjev Ljubljana, predsednik slovensko-švedskega društva ter podpredsednik Društva zelenih nadzornikov Ljubljana.

Od leta 1999 je častni konzul Južne Afrike v Sloveniji.

Marko Smole

Marko Smole je po zaključeni klasični gimnaziji absolviral na Fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani. Dodiplomski študij ekonomije je zaključil z nalogo Analiza in vrednotenje vrednostnih papirjev na borzi, magistrski študij pa dokončal z raziskavo o evropskih strukturnih skladih. V letu 2011 je pri prof. dr. Ernestu Petriču uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo o častnih konzulih in drugih dopolnilnih KD-sistemih ter razvoju ekonomske diplomacije. Je ustanovitelj in direktor AC Investment, investicijskega podjetja, ki se ukvarja z borznimi in nepremičninskimi naložbami in konzultacijami. Bil je svetovalec, nadzornik in član več poslovnih skupin. Je odlikovani član Sveta guvernerja Distrikta 129, član slovenskih Lionsov in član Londonske diplomatske akademije. Je avtor mnogih strokovnih in znanstvenih člankov v različnih časopisih in monografijah. Leta 1996 je bil imenovan za častnega konzula Republike Sejšeli v Sloveniji, 2008 pa izvoljen za predsednika Slovenskega konzularnega zbora. Funkcijo je opravljal dva mandata. Leta 2004 je postal soustanovitelj, podpredsednik in zakladnik FUECH – Evropske konzularne federacije. Leta 2009 je bil izvoljen za regionalnega direktorja Svetovne konzularne federacije in člana ekonomskega komiteja FICAC – World Federation of Consuls. Za svoje delo je bil odlikovan z Medal of Honour. Leta 2015 je bil na skupščini FICAC izvoljen v Board of Directors Svetovnega konzularnega združenja, ki povezuje 70 držav s 3.500 člani. Dr. Marko Smole je gostujoči predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja konzularnih odnosov. Vse funkcije opravlja še danes.

Anton Papež

Anton Papež ima dolgoletne izkušnje z vodenjem mednarodnih podjetij. Za poslovne uspehe v mednarodni družbi TCG Unitech Ltd-OL je bil leta 2005 izbran za slovenskega menedžerja leta, leta 2007 pa je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Od leta 2007 je direktor družbe Interenergo, kjer je primarno zadolžen za njen strateški razvoj.

Opravlja funkcijo častnega konzula Malezije v Sloveniji in je član upravnega odbora Združenja Manager ter Rotary kluba Ljubljana.

Anton Papež je diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 1992 je uspešno zaključil podiplomski študij menedžmenta (MBA) na IECD – Poslovna šola Bled. Magisterij s področja združitev in prevzemov je uspešno zaključil leta 2011.

Marija Ovsenik

Marija Ovsenik je osnovno šolo obiskovala v Tržiču, njeno nadaljnje izobraževanje pa je potekalo na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je zaključila študij germanistike, angleščine, nemščine ter primerjalne književnosti, in v tujini.

Njena prva zaposlitev je bila profesura na Gimnaziji Idrija, po dveh letih pa se je vrnila v Ljubljano in zaposlila v izvoznem oddelku tovarne Litostroj. V tem času se je posvetila študiju marketinga in ekonomskih ved. Osredotočena je bila izključno na izvoz na vzhodne trge, predvsem na območji Indije in Pakistana. Po 10 letih dela na izvozu strojne industrije se je priključila mednarodno priznani zunanjetrgovinski organizacij Tehno Impex v Ljubljani. Na tem področju je razširila svojo dejavnost tudi na področja kemije, kovinsko predelovalne industrije, steklarstva, rudarstva in avtomobilske industrije. S tako razširjenimi programi proizvodnje so se možnosti izvoza močno razširile. Odprli so se trgi Anglije, Nemčije, Avstrije, Italije, Bližnjega vzhoda, Libanona, Jordanije, Izraela, zahodnoafriške obale in Nigerije.

Uspešna je bila pri projektih tujih vlaganj. Prvi pomembnejši je bil Black & Decker, kjer ji je uspelo lastnike prepričati v skupno vlaganje s podjetjem Tehno Impex. Plod tega sodelovanja je bila uspešna proizvodnja v Grosupljem.

Zelo pomemben je bil tudi projekt sanitarne tehnike švicarskega koncerna Geberit v Rušah. Tu so se v kritičnem obdobju zadržala vsa delovna mesta in gradi se nova proizvodnja . Vplivala je na prihod trgovinske mreže Müller, ki je pomembno obogatila slovensko tržišče.

Med letoma 1988 in 1998 je delovala v podjetju GORENJE Vertriebs GmbH München kot odgovorna za posebne projekte.