Show menu

Novice in dogodki

Svečano srečanje članov Slovenskega konzularnega zbora (SKZ)

Idrija, 21. 5. 2019

V sredo, 15. maja 2019, je v Idriji potekalo svečano srečanje članov Slovenskega konzularnega zbora (v nadaljevanj: SKZ) z ministrom za zunanje zadeve, dr. Mirom Cerarjem.

Gostitelj svečanega srečanja je bilo podjetje Kolektor, ki sta ga zastopala častni konzul Južne Koreje, Stojan Petrič, in častni konzul Mehike, Valter Leban.

Petrič je v svojem uvodnem nagovoru vse zbrane pozval, naj stremijo k temu, da bi v Slovenijo pripeljali čim več uspešnih, tujih gospodarstvenikov, Janez Škrabec, predsednik SKZ ter častni konzul kraljevine Maroko in Republike Belorusije, pa je povedanemu dodal, da je vloga častnih konzulov pri vzpostavljanju poslovnih vezi s tujino tako udarna, da bi bilo smiselno povečati njihovo številčnost tako v Sloveniji kot v tujini. Minister Cerar je vsem prisotnim na srečanju predstavili svoje poglede na zunanjepolitične usmeritve Slovenije v aktualnih svetovnih razmerah in poudaril, da je tudi sam prepoznal pomen dela častnih konzulov pri povezavi Slovenije s tujino in podal pobudo, da častni konzuli predlagajo projekte  v povezavi z državami, ki jih zastopajo, pri čemer jim MZZ ponuja svojo polno podporo in pomoč. Nagovoru ministra je sledila krajša diskusija in ogled proizvodnje podjetja Kolektor. Udeleženci srečanja so si lahko ogledali tudi prenovljeno topilnico živega srebra.

S klikom sem, si lahko preberete reportažo dogodka, ki je bila objavljena v časniku Delu.


 

Avtor fotografij je Boštjan Berglez/Kolektor.