Show menu

Novice in dogodki

Slovenijo je v začetku septembra obiskal odbor direktorjev svetovne konzularne zveze FICAC

Bled, 12. 9. 2019
Foto: Daniel Novakovič/STA
Foto: Daniel Novakovič/STA

Na Bledu je v nedeljo, 1. septembra 2019, potekalo srečanje članov Slovenskega konzularnega zbora (v nadaljevanju: SKZ) s člani odbora direktorjev svetovne konzularne zveze FICAC, ki pod svojim okriljem združuje združenja častnih konzulov po vsem svetu. Mednarodno delegacijo iz dvanajstih držav je vodil Predsednik FICAC, Aykut Eken, v ožjem vodstvu pa sta ga spremljala podpredsednik Costas Lefaritis in Generalni sekretar Nikolaos Margaropolus. Ob tej priložnosti je g. Eken predsedniku SKZ, Janezu Škrabcu, in podpredsedniku SKZ ter članu BoD FICAC, dr. Marku Smoletu, podaril posebni priznanji v zahvalo za sprejem in aktivno in uspešno delovanje v omenjenih združenjih.

Poleg srečanja obeh organizacij je bil središčni namen obiska delegacije FICAC gostovanje na strokovnem panelu 14. Strateškega foruma Bled, imenovanem »Honorary consuls in their renewed role« (prev. »Častni konzuli in njihova obnovljena vloga«), na katerem so spregovorili: dr. Marko Smole, prof. dr. Ernest Petrič, DDr. Klemen Jaklič, ter člani delegacije, Leif Kristjan Sverstad in Nikolaos Margaropoluos. Diskusija, ki jo je moderirala mag. Katja Geršak, je obravnavala pomen nekarierne diplomacije v sodobnem svetu in vlogi častnih konzulov v njej in z različnih zornih kotov osvetlila aktualnost in tehtnost le-te.

V okviru svojega obiska BSF je predsedstvo FICAC in SKZ sprejel tudi predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, ki je s strani delegacije prejel častno priznanje za profesionalno odličje FICAC Gold Star in se vsem prisotnim zahvalil za doprinos častnih konzulov k razvoju mednarodnih odnosov.