Show menu

Novice in dogodki

Slovenski konzularni zbor gostil soočenje predsedniških kandidatov

Ljubljana, Slovenija, 7. 10. 2022

Slovenski konzularni zbor (SKZ), ki združuje častne konzule tujih držav, akreditiranih v Sloveniji, je v sredo, 5. oktobra 2022, gostil soočenje izbranih predsedniških kandidatov.  Na odru Štihove dvorane so v pogovoru s Petrom Franklom soočali svoja mnenja in poglede dr. Milan Brglez, Janez Cigler Kralj, dr. Anže Logar, dr. Nataša Pirc Musar in dr. Vladimir Prebilič.

Slovenski konzularni zbor aktivno sodeluje z institucijami v državi pri ustvarjanju zunanje politike in pri pospeševanju mednarodnega gospodarskega in širšega sodelovanja. Nekarierna diplomacija, pod katero spadajo častni konzuli,  po svoji funkciji dopolnjuje uradno diplomacijo. Prav zato častni konzuli v Sloveniji dejavno sodelujejo z vsemi institucijami, ki ustvarjajo zunanjo politiko ter pospešujejo mednarodno gospodarsko sodelovanja. Ker ima tu vidno vlogo tudi predsednik republike, je Slovenski konzularni zbor pripravil soočenje predsedniških kandidatov, s fokusom na zunanjo politiko in gospodarsko diplomacijo ter vlogi predsednika republike pri tem. Pogovor med izbranimi kandidati – soočenja se žal nista mogla udeležiti Miha Kordiš in Sabina Senčar – je izvrstno vodil Peter Frankl. Soočenja v Štihovi dvorani Cankarjevega doma se je udeležila ministrica za zunanje zadeve RS Tanja Fajon, prvi predsednik RS Milan Kučan, mnogi veleposlaniki, delujoči v Sloveniji, poslanci DZ RS, župani, gospodarstveniki ter mnogi drugi.

V današnjem času, ko se v Evropi spopadamo z eno najhujših varnostnih kriz po drugi svetovni vojni in naraščajočo negotovostjo energetske preskrbe, smo priča tektonskim premikom na svetovnem geopolitičnem področju in preizkušnji čvrstosti ter enotnosti demokratičnega sveta  in vrednot. Bolj kot kadarkoli doslej je zato pomemben aktiven angažma vseh deležnikov, ki sodelujemo pri kreiranju naših zunanjepolitičnih, varnostnih in okoljskih usmeritev, kot tudi mednarodnih gospodarskih povezav, ki so steber razvoja naše družbe in blaginje rodov, ki prihajajo za nami, je v pozdravnem nagovoru poudaril gostitelj in pobudnik soočenja, predsednik Slovenskega konzularnega zbora Janez Škrabec, častni konzul Kraljevine Maroko.

 

FOTO: Mediaspeed

Dogodek v mediji:

SiolDELOSvet 24ReporterSI21