Show menu

Novice in dogodki

Soočenje izbranih kandidatov za volitve v Evropski parlament

Ljubljana, Slovenija, 16. 5. 2024

Včeraj je v Štihovi dvorani Cankarjevega doma potekalo soočenje izbranih kandidatov za volitve v Evropski parlament, ki ga je organiziralo društvo Slovenski konzularni zbor (SKZ). Dogodek, ki ga je moderiral Peter Frankl, direktor in glavni urednik časnika Finance, je pritegnil številne goste, vključno s častnimi konzuli, gospodarstveniki, veleposlaniki, diplomati, predstavniki medijev ter širšo zainteresirano javnostjo.

Janez Škrabec, predsednik Slovenskega konzularnega zbora, je v svojem nagovoru poudaril pomen nekarierne diplomacije, ki jo predstavljajo častni konzuli. Izpostavil je, da SKZ aktivno sodeluje z vsemi institucijami, ki oblikujejo zunanjo politiko in mednarodno gospodarsko sodelovanje Slovenije in da si SKZ želi proaktivnega sodelovanja z bodočimi evropskimi poslanci, ne glede na izid volitev. Posebno je poudaril, da Evropski parlament s svojimi zakoni in direktivami igra ključno vlogo v teh procesih in da je zaradi trenutne varnostne krize v Evropi, naraščajoče negotovosti preskrbe z energenti in strateškimi surovinami ter tektonskih premikov na geopolitičnem področju, enotnost in zavezanost Evropskega parlamenta za zagotavljanje varnosti in gospodarske suverenosti EU pomembnejša kot kadarkoli prej.

Med kandidati, ki so se udeležili soočenja, so bili Aleš Hojs (SDS), dr. Aleksander Jevšek (SD), Luka Mesec (Levica), dr. Vladimir Prebilič (Vesna), Vojko Volk (Gibanje Svoboda) in mag. Matej Tonin (NSi). V dinamični izmenjavi mnenj so kandidati predstavili svoje vizije za prihodnost EU in se dotaknili tudi vprašanj ohranjanja ekosistema in trajnostnega razvoja.

Dogodek je bil odlično obiskan, kar dokazuje veliko zanimanje javnosti za evropske volitve in prihodnost Evropske unije. SKZ si prizadeva, da bi s takšnimi dogodki še naprej spodbujal dialog med ključnimi akterji in prispeval k boljšemu razumevanju aktualnih evropskih vprašanj.