Show menu

Azija, Kavkaz in Bližnji vzhod

Tanja Rupnik

Država zastopstva: Moldavija

Rojena leta 1968 v Švici. Diplomirala je iz fizike na Moskovski državni univerzi Lomonosov. Magisterija iz fizike ter iz poslovodenja in organizacije je opravila v Ljubljani.

Svojo profesionalno kariero je začela kot mlada raziskovalka na Inštitutu Jožef Stefan v Ljubljani, kjer je raziskovala lastnosti laserskih kristalov. Nato je v podjetju Fotona delala na področju vodenja marketinga in globalne prodaje medicinskih laserjev.

Na Gospodarskih zbornici Slovenije je vodila oddelek za mednarodno sodelovanje, ki je v letih ob vstopu Slovenije v EU oblikoval nove strategije promocije slovenskega gospodarstva na mednarodnih trgih.

Od leta 2006 je zaposlena v podjetju RIKO, ki je vodilno inženiring podjetje na področju industrije, energetike, varovanja okolja ter avtomatiziranih logističnih sistemov. Zadolžena je za razvoj poslovanja na novih trgih SND in EU.

Od leta 2018 je častna konzulka Republike Moldavije.


Konzulat Republike Moldavije

Bizjanova ulica 2
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+)386 1 5816 317, 300
E: tanja.rupnik@riko.si

ga. Tanja Rupnik, častna konzulka

Tomaž Erjavec

Država zastopstva: Moldavija

Konzulat Republike Moldavije

Ljubljanska cesta 20
SI-3000 Celje
Slovenija

T: (+)386 31 679 805
E: tomaz@moldova-consulate.si
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tomaze/

g. Tomaž Erjavec, častni konzul

Samir Amarin

Država zastopstva: Jordanija

Samir Amarin je bil rojen leta 1944 v Jordaniji. Pri 18 letih je prišel v takratno Jugoslavijo z namenom opravljanja študija farmacije. Ob zaključku univerze je spoznal svojo bodočo ženo, s katero imata dve hčeri. Je sodni tolmač za arabski jezik in vojni veteran Slovenije.

V času svojega delovanja kot častni konzul Jordanije je spremljal vrsto gospodarskih in političnih delegacij tako v Jordanijo kot v ostale arabske države in pripomogel pri gospodarsko-političnem sodelovanju med Slovenijo in arabskimi državami. Je dobitnik srebrnega ščita policije za sodelovanje in priznanja in nagrade Vojnih veteranov Slovenije.


Generalni konzulat Hašemitske kraljevine Jordanije

Zaloška cesta 159
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1546 15 00
F: (+) 386 1546 15 05
E: samir.amarin(at)siol.com

g. Samir Amarin, častni generalni konzul

Vir: www.finance.si
Vir: www.finance.si

Srečko Debelak

Država zastopstva: Filipini

Srečko Debelak je rojen leta 1956 v Mariboru. Akademsko izobrazbo si je pridobil v Zagrebu in v ZDA. V Zagrebu se je vpisal na študij inženirstva, diplomiral pa je s področja prometnih znanosti. Njegova želja po mednarodnem znanju ga je poslala na pot v Ameriko, kjer je končal magistrski študij s področja poslovanja s poudarkom na mednarodnem managementu in marketingu.

Prva zaposlitev je bila v zagrebški Ingri, kjer je sodeloval pri pridobivanju mednarodnih poslov. Po letu in pol je pričel z delom za US Department of Commerce v ameriškem konzulatu v Zagrebu. Po treh letih je prevzel delo področnega direktorja v Philip Morrisu za Central Europe South. Svoje mednarodne izkušnje še naprej kali v belgijski multinacionalki Sipef kot globalni direktor maloprodaje čaja, kjer si nabira izkušnje v Aziji, Rusiji in Zahodni Evropi. Leta 2002 je prevzel delo svetovalca v multinacionalni konzultantski hiši A.T.Kearney, kjer posluje še danes kot višji direktor za področje upravljanja z oskrbnimi verigami, logistiko in maloprodajo.

Dolgoletne izkušnje, tako na izredno odgovornih vodilnih pozicijah, kot več kot dekada in pol svetovanja slovenskim in mednarodnim vodilnim podjetjem v sferi proizvodnje, telekomunikacij, gradbeništva, predelovalne industrije trgovine, distribucije in logistike so temelj njegovega delovanja v konzularnih sferah in širjenju sodelovanja med Slovenijo in Republiko Filipini.

Za častnega konzula Filipinov je bil imenovan leta 2015, trenutno pa svoje napore posvečapospeševanju sodelovanja med državama na področju proizvodnje nuklearne energije.


Konzulat Republike Filipini

Letališka cesta 3c
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+)386 41 680 503
E: srecko.debelak(at)atkearney.com

g. Srečko Debelak, častni konzul

Jože Kastelic

Država zastopstva: bivši častni konzul Filipinov

Jože Kastelic je bil 40 let zaposlen v podjetju Intertrade, Ljubljana kot ekonomist, specializiran za mednarodno trgovino z državami v razvoju iz Afrike, Azije in Južne Amerike. Glavne naloge so obsegale pospeševanje blagovne  menjave, prenos tehnologij iz takratne Jugoslavije v države tretjega sveta, industrijske kooperacije,  investicijska dela, ipd. Sodeloval je v številnih državnih delegacijah v Aziji in Afriki. Osem  mesecev je sodeloval v mirovnih silah ZN na Sinaju, 8 let delal v mešanem podjetju in predstavništvu v Egiptu s področjem dela Bližnjega Vzhoda, Severne Afrike in Sudana, pretežno kot direktor enote v tujini, 6 let pa kot direktor podjetja v Indiji.

V letih 1994-2015 je bil častni konzul Filipinov v Sloveniji. V okviru konzularnega dela je bila osnovna naloga predstaviti slovenska podjetja na Filipinih in filipinskih potencialov v Sloveniji ter pospešiti neposredno blagovno menjavo.

Filipini so ocenili konzularno delo z več priznanji, predsednik Filipinov pa z visokim državnim odlikovanjem.

 

Janez Jelnikar

Država zastopstva: Pakistan

Janez Jelnikar se je rodil leta 1957 v Ljubljani.

Po izobrazbi je magister farmacije.

Večino svoje poklicne poti je preživel v podjetju Lek, kjer je že v 80. letih prejšnjega stoletja navezal prve poslovne stike s Pakistanom. Kot vodja oddelka za zunanjo trgovino je v tej državi  odprl in od 1992 do 1995 vodil predstavništvo Lek Asia ltd. v Karačiju. Kljub delu na drugih področjih – med drugim je bil direktor Lekove domače lekarne in vodja Zavoda za zdravstveno zavarovanje v Makedoniji, je ohranil številne stike s Pakistanom.

Kot častni konzul Pakistana od leta 2014, se osredotoča na pomoč posameznikom in podjetjem pri vstopu na slovenski trg, ter krepitvi gospodarskega sodelovanja med obema državama. Častni konzulat tesno sodeluje s pakistansko ambasado v Rimu, ki pokriva tudi Slovenijo, in sodeluje pri širjenju prepoznavnosti pakistanske kulture v Sloveniji.


Konzulat Islamske republike Pakistan

Nazorjeva ulica12
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 51 301 716
E: consul(at)pakconsulate.si

g. Janez Jelnikar, častni konzul

Aswin Kumar Shrestha

Država zastopstva: Nepal

Aswin Kumar Shrestha se je rodil 23. aprila 1944 v Chainpurju, Nepal.

S štipendijo bivše Jugoslavije je študiral in diplomiral na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani. Zaključil je tudi znanstveni magistrski študij MBA na Mednarodnem centru za promocijo podjetništva (ICPE), ki ga je ta organiziral skupaj z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Po diplomi se  je zaposlil kot raziskovalni asistent za aplikativno raziskovalno delo na Fakulteti za strojništvo. Vodil je raziskovalno nalogo za racionalizacijo proizvodnje s pomočjo računalnikov v grupni tehnologiji za tovarne ISKRA, Litostroj, Železarno Ravne ter  Železarno Štore.

V podjetju IMP SKIP je bil zaposlen najprej kot vodja tehnologije in kasneje kot vodja uvozno- izvoznega oddelka.

V Mednarodnem centru za promocijo podjetništva (ICPE) je kasneje deloval kot programski direktor mednarodnega MBA programa, ki je izobraževal  605 vodilnih in vodstvenih delavcev iz 46. različnih držav, in sicer iz različnih podjetij ter vladnih služb.

Upokojil se je novembra 2009. 

Leta 2001 ga je vlada Demokratične republike Nepala imenovala za častnega konzula Nepala v Sloveniji,  kot nagrado za  vzpostavitev diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nepalom. Leta 2012 je bil povišan v častnega generalnega konzula Nepala.

Več o aktivnostih v okviru delovanja kot častni konzul Nepala si lahko preberete na spletni strani  konzulata: www.nepconsulate.si


Generalni konzulat Nepala

Na Stolbi 1
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 590 286 20
T: (+) 386 40 680 654
E: aswin.shrestha(at)nepconsulate.si
W: http://www.nepconsulate.si

mag. Aswin Kumar Shrestha, častni generalni konzul

Roman Lisac

Država zastopstva: Izrael

Konzulat Države Izrael

Dunajska cesta 7
1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 8205 43 20
E: honorary(at)consulate-israel.si

gospod Roman Lisac, častni konzul

Jože Mermal

Država zastopstva: Oman

Jože Mermal se je rodil leta 1954 v Ljubljani.

Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani ekonomist.

Svojo prvo zaposlitev je našel v družbi BTC leta 1978, kjer deluje še danes. Zadnjih 24 let, kot predsednik uprave, uspešno vodi gospodarsko družbo BTC d.d. Pod njegovim vodstvom se je družba razvila iz organizatorja prvega slovenskega nakupovalnega središča v Sloveniji v upravljavca enega največjih evropskih poslovnih, nakupovalnih in rekreativno zabaviščnih središč z 21 milijoni obiskovalcev na leto. Leta 2015 je družba ustanovila mednarodni ABC pospeševalnik, v katerem se in se bodo rojevale inovativne ideje mladih diplomantov, podjetnikov in raziskovalcev. Pospeševalnik vsem udeležencem omogoča, da se njihove ideje formirajo v poslovne modele in tako najdejo pot do globalnih tržišč. Predstavlja edinstven ekosistem, v katerem so svoj prostor našla številna start-up podjetja in ima mednarodne razsežnosti, saj v sklopu svojih poslovalnic deluje tudi v Münchnu (Nemčija) in v San Jose v Silicijevi dolini (ZDA). Start-upi pod okriljem pospeševalnika razvijajo napredne rešitve in poslovne modele ter visoko tehnološke produkte za najrazličnejše panoge.

Je  član Sveta Slovenske znanstvene fundacije, član Upravnega odbora Združenje manager RS, član Sveta Ekonomske fakultete v Ljubljani, ter član številnih drugih poslovnih in športnih združenj.  Je tudi predsednik nadzornega sveta podjetja Krka.

Prejel je številne nagrade, med katerimi so najbolj izpostavljene nagrada »Manager leta« (1997);

Mecen leta (2011), nagrada Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke v kategoriji velikih podjetij (2013), zlato plaketo Združenja Manager (2015), in številne druge. Leta 2017 je prejel naziv Častni meščan mesta Ljubljana

Od leta 2011 je častni konzul sultanata Oman v Sloveniji.


Konzulat Sultanata Oman

Šmartinska 140
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 585 22 66
F: (+) 386 1 585 22 30
E: castnikonzul.oman(at)gmail.com

g. Jože Mermal, častni konzul

Arne Mislej

Država zastopstva: Indonezija

Konzulat Republike Indonezije

Nazorjeva 8
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 200 51 77
F: (+) 386 1 200 51 71
E: konzulat.indonezije(at)almis.si

g. Arne Mislej, častni konzul

Anton Papež

Država zastopstva: Malezija

Anton Papež ima dolgoletne izkušnje z vodenjem mednarodnih podjetij. Za poslovne uspehe v mednarodni družbi TCG Unitech Ltd-OL je bil leta 2005 izbran za slovenskega menedžerja leta, leta 2007 pa je prejel nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke. Od leta 2007 je direktor družbe Interenergo, kjer je primarno zadolžen za njen strateški razvoj.

Opravlja funkcijo častnega konzula Malezije v Sloveniji in je član upravnega odbora Združenja Manager ter Rotary kluba Ljubljana.

Anton Papež je diplomiral na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Leta 1992 je uspešno zaključil podiplomski študij menedžmenta (MBA) na IECD – Poslovna šola Bled. Magisterij s področja združitev in prevzemov je uspešno zaključil leta 2011.


Konzulat Malezije

Opekarska cesta 5
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 283 88 06
F: (+) 386 1 281 11 17
E: papez.da(at)siol.net

g. Anton Papež, častni konzul

Vir: www.siol.net
Vir: www.siol.net

Stojan Petrič

Država zastopstva: Južna Koreja

Konzulat Republike Koreje

Župančičeva ulica 8
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 200 20 26
E: stojan.petric(at)korea-consul.com

g. Stojan Petrič, častni konzul

www.siol.net
www.siol.net

Andrej Prebil

Država zastopstva: Šrilanka

Konzulat Demokratične socialistične republike Šrilanke

Dunajska cesta 152
SI-1000 Ljubljana

T: (+) 386 31 380 555
E: aprebil_consulate(at)outlook.com

g. Andrej Prebil, častni konzul

Gorazd Šifrer

Država zastopstva: Kazahstan

Gorazd Šifrer se je rodil 30.01.1962 v Ljubljani.

Po izobrazbi je univerzitetni diplomirani pravnik z opravljenim pravniškim državnim izpitom.

Poklicno pot je začel na Višjem sodišču Maribor. Nekaj let je deloval kot odvetnik in vodil svojo odvetniško pisarno. Od leta 2007 je samostojen notar.

Je predsednik Območnega zbora notarjev v Mariboru ter član Izvršnega odbora Notarske zbornice Slovenije, kot tudi član mnogih poslovnih in ljubiteljskih združenj.

Od leta 2016 je Častni konzul Republike Kazahstan v Republiki Sloveniji s sedežem v Mariboru.


Konzulat Republike Kazahstan

Partizanska cesta 36
2000 Maribor
Slovenija

T: (+) 386 2 251 12 14; (+) 386 40 83 44 55
E: notar(at)notarsifrer.si

gospod Gorazd Šifrer, častni konzul

Sara Stepanjan

Nekdanja častna konzulka Armenije

Sara Stepanjan je rojena 04. julija 1977 v Kranju. Zaključila je komercialno šolo in se naprej vpisala na Ekonomsko fakulteto.

Njene korenine prihajajo iz predela Armenije, kjer je bil v letu 1915 izveden genocid nad Armenci. Njeni stari starši so bili primorani prebegniti iz Armenije v Bolgarijo, v črnomorsko mesto Varno, kjer so začeli novo življenje. Oče je nato prišel v Slovenijo, kjer je deloval kot profesionalni glasbenik in si kasneje ustvaril družino.

Začetek njene poslovne poti sodi v leto 2003, ko je ustanovila podjetje Bolgarija Trade d.o.o., podjetje za uvoz, izvoz, posredništvo in zastopništvo s sedežem v Kranju.

Podjetje uspešno posluje na področju trgovanja med Republiko Slovenijo ter Republiko Bolgarijo. V istem letu je v Bolgariji odrla podjetje Rest ltd., ki se ukvarja predvsem s posredništvom v različnih panogah. 

Kasneje je v letu 2013  prevzela slovensko blagovno znamko Toper iz leta 1945 in odprla podjetje Toper d.o.o., preko katerega uresničuje svojo željo glede razvoja novih produktov, predvsem na področju pametnega tekstila.

Dimitrij Piciga

Država zastopstva: Republika Kazahstan

Rojen 7.11.1972 v Kopru. Poslovno kariero je začel kot vodja prodaje v Hotelih Bemardin, nadaljeval v turističnih agencijah Globtour in Kompas.

Od 2006 do 2010 je bil generalni direktor Slovenske turistične organizacije. V obdobju 2013-2017 je bil imenovan za predsednika uprave Hit d.d.. Sedaj ima lastno podjetje Diogenes do.o. in se posveča projektom na področju turizma s poudarkom na finančnem in posloven prestrukturiranju in razvoju podjetji v regiji ter vpeljavo sodobnih tehnologi (blockhain, platfonn management, etc) v turistično infrastrukturo. Spada med prepričane ljudi, daje sodobna tehnologija priložnost za slovenska podjetja, da ustvarijo svetovno uspešne platforme in verjame v izvoz slovenskega znanja.

Občasno predava izbrane vsebine turizma na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru (naziv strokovnjak iz prakse) in je navdušen športnik (tako aktiven kot gledalec).


Konzulat Republike Kazahstan

Ulica toolminskih puntarjev 4
5000 Nova Gorica

T: (+) 386 41 645 405
E: dimitrij.piciga(at)kazakhstan.si

gospod Dimitrij Piciga, častni konzul

Simona Volaj Rakušček

Država zastopstva: Kraljevina Tajska


Simona Volaj Rakušček je po maturi na Gimnaziji Bežigrad  diplomirala na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Dodatno se je izobraževala se na EOS v Bostonu, Massachusetts, kjer je zaključila program usposabljanja za korporativne finance ter šolo bančnega managementa na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Svojo poslovno pot je pričela v Abanki in profesionalno kariero nadaljevala v bančništvu, kot direktorica pravne pisarne Bank Austrie in kasneje direktorica Službe za slabe naložbe in pravne zadeve v Volksbank.

Bila je članica različnih odborov in komisij pri Združenju bank Slovenije ter nadzornih svetov javnih in zasebnih podjetjih, je tudi  tajnica Arbitražnega razsodišča za šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Aktivna je tudi na področju kinologije kot predsednica Slovenskega kluba retrieverjev

Od leta 2008 opravlja funkcijo Generalnega konzula Kraljevine Tajske v Sloveniji.


Generalni konzulat Kraljevine Tajske

Pražakova ulica 12
1000 Ljubljana

T:01 433 30 26
E: info@tajska.si
gospa Simona Volaj Rakušček, častna konzulka
<< Nazaj