Show menu

Evropa L - Ž

Luka Brezovec

Država zastopstva: Latvija

Luka Brezovec je študij zaključil na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Dodatno se je izobraževal pri Ministrstvu za okolje in prostor, kjer je pridobil Licenco za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja. Svoje znanje iz pravne stroke ter znanje iz menedžmenta in vodenja pa izpopolnjuje na strokovnih izobraževanjih v okviru Odvetniške zbornice Slovenije, Slovenskega državnega holdinga in Združenja nadzornikov Slovenije.

Je ustanovitelj, direktor in lastnik podjetja Odvetniška družba Brezovec, o.p., d.o.o. ki se je razvilo v eno od prepoznavnih odvetniških družb v Sloveniji na več pravnih področjih, zlasti pa na področju nepremičnin, gradbeništva in pogodbenih transakcij (M&A). Odvetniška družba sodeluje tudi pri mednarodnih transakcijah in svetuje strankam in tujim konzorcijem pri gradbenih projektih v tujini po pravilih FIDIC. Leta 2016 je soustanovil nepremičninski sklad Commercial Real Estate Fund, ki postaja vse pomembnejši deležnik nepremičninskega trga na področju dolgoročnih komercialnih najemov. 

Je član izvršnega odbora Slovenskega konzularnega zbora, član Odvetniške zbornice Slovenije, bil je član nadzornih svetov in upravnih odborov raznih državnih in zasebnih gospodarskih družb (DSU d.o.o., Adventura Holding d.d., Izletnik Celje d.d.).

Kot funkcionar je aktiven tudi na športnem področju. Dva mandata je bil predsednik Športnega društva Pravnik, trenutno je predsednik Nogometnega kluba Bravo. Prav tako je član komisije za profesionalni nogomet pri Nogometni zvezi Slovenije.

Od leta 2012 je Častni konzul Republike Latvije v Republiki Sloveniji.

Konzulat Republike Latvije

Beethovnova ulica 7/I.
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 8200 43 33
F: (+) 386 8200 43 34
E: luka.brezovec(at)brezovec.si

g. Luka Brezovec, častni konzul

Nevenka Leban Orešič

Država zastopstva: Litva

Nevenka Leban, roj. Orešič, se je rodila 19. februarja 1946 v Mariboru. Diplomirala je na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani  l.1970 in hkrati bila absolventka muzikologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Vrsto let je bila urednica v Glasbenem programu Radia Slovenija, nato pa se je posvetila pedagogiki in koncertiranju.

Podiplomski študij je končala na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Snemala je za Radio Slovenija, izdala tri CD plošče, pisala glasbene članke in glasbene kritike. Kot pianistka je nastopala v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji, Avstriji in Belgiji. Nekaj let je bila aktivna v mednarodnem združenju European Piano Teachers Association in v mednarodnem združenju SILA.

V treh in pol letih imenovanja Častne konzulke Litve (do imenovanja je prišlo prav zaradi povezovanja Litve in Slovenije na področju kulture) je opravila celo množico konzularnih poslov, večinoma povezanih s problemi državljanov Litve, ki so bili prehodni gostje Slovenije. Že večkrat je imela priložnost javnega zastopanja Litve – z intervjujem za Radio SI, z oddajami za Radio Slovenija, predvsem pa na kulturnih dogodkih ob proslavljanju obletnic Samostojnosti Rep. Litve v ljubljanskih Križankah. V marcu 2018 načrtuje proslavo 100-te obletnice samostojnosti Rep. Litve, ki bo potekala v  SNG Maribor.


Konzulat Republike Litve

Kosarjeva 25
SI-2000 Maribor
Slovenija

T: (+) 386 41 813 119
E: nevenka.lebanoresic(at)gmail.com

ga. Nevenka Leban, častna konzulka

Štefan Pavlinjek

Država zastopstva: Severna Makedonija

Štefan Pavlinjek je obrtnik in podjetnik, za katerega je podjetništvo način življenja. Po končanem študiju strojništva je leta 1974 v Murski Soboti pričel izvajati obrtno dejavnost Kovinoplastika Štefan Pavlinjek s.p., ki je na začetku izdelovala svetlobne reklamne napise, izdelke iz poliestra in opravljali so druga vzdrževalna dela. Leta 1981 so izdelali prvi stroj za vakuumiranje plastike, na katerem so izdelovali embalažo za sladoled, kar je bila prelomnica v njegovi karieri. Leta 1984 so povečali proizvodne prostore na Temlinovi ulici v Murski Soboti. Kupili so zemljišče v Černelavcih in začeli z izgradnjo novih proizvodnih prostorov, v katere so preselili proizvodnjo še istega leta. Na tej lokaciji je potem g. Pavlinjek leta 1989 ustanovil tudi podjetje Roto d.o.o., kar je omogočilo lažje poslovanje in nastop na tujih trgih.

Podjetje ROTO se je razvilo v sodobno in prepoznavno firmo tako na domačem trgu kot širom sveta na tujih trgih, ki oskrbuje trg v preko  50 državah.

Leta 1996 je s strani GZS prejel priznanje za najboljšega menedžerja v predelu jugo-vzhodne Evrope, leta 2007 pa priznanje Pomurec meseca. Poleg tega je prejel številna priznanja za proizvode podjetja ROTO: znak kakovosti v gradbeništvu, bronasti in zlati ceh za izdelke ter druge nagrade OZS.

Kot dolgoletni predsednik obrtne zbornice v Murski Soboti, ki ji je predsedoval skupno kar 12 let, 10 let pa je preživel na čelu OZS, je zaslužen, da se je v času njegovega predsedovanja, zbornica razvila v uspešno in podporno organizacijo obrtništva in podjetništva. Leta 2016 je postal obrtnik leta.

Leta 2014 je bil imenovan za častnega konzula Republike Severne Makedonije.


Konzulat Republike Severne Makedonije

Slovenska 21
SI-9000 Murska Sobota
Slovenija 

T: (+) 386 41 626 216
E: stefan(at)roto.si

g. Štefan Pavlinjek, častni konzul

Mirjan Kuhelj

Država zastopstva: Norveška

Generalni konzulat Kraljevine Norveške

Dalmatinova 10
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 232 74 10
F: (+) 386 1 230 16 21
E: mirjan.kuhelj(at)siol.net

g. Mirjan Kuhelj, častni generalni konzul

Nedjan Brataševec

Država zastopstva: Poljska

Nedjan Brataševec je rojen 31. januarja 1957 v Kopru, Slovenija. Po izobrazbi je dr. ekonomije, X. stopnja

Je lastnik podjetja ARC Group, ki je specializirano za posebne vrste tiska (izdelovanje kopij - manuskriptov in ikunabul). Med drugim je podjetje izdelalo največji in najdražji Koran na svetu, ki je zabeležen v Guinnessovi knjigi rekordov.

Že od leta 1998 z velikim ponosom in veseljem zastopa Republiko Poljsko, to veliko in pomembno srednje evropsko državo, na severno Primorskem. Osnovni namen odprtja konzulata je bil predvsem v delovanju v prid razvoja prijateljskih odnosov med Republiko Poljsko in severno Primorsko regijo. Za svojo osnovno nalogo šteje pomoč poljskim državljanom na tem območju, vendar skrbi tudi za promocijo Poljske na gospodarskem, kulturnem in znanstvenem področju. Za promocijo kulture je bila pred 6 leti odprta umetniška ambasada v Goriških brdih. Tukaj se vsako leto odvijajo kampusi, kjer se predstavljajo različni poljski in drugi evropski umetniki. Projekt se je tako prijel, da so kasneje sledile še druge države, trenutno pa na Primorskem dela 8 umetniških ambasad.

Za bogato in plodno delo, je bil g. Brataševec iz strani poljske države večkrat odlikovan:

- leta 2003 s KAVALIRSKIM KRIŽCEM

- leta 2009 z ORDENOM ZASLUG

- leta 2014 pa s častnim ORDENOM BENE MERITO


Konzulat Republike Poljske

Tumova ulica 5
SI-5000 Nova Gorica
Slovenija

T: (+) 386 41 604 120
E: konzulatrp(at)gmail.com

g. Nedjan Brataševec, častni konzulSlobodan Sibinčič

Država zastopstva: Švedska

Slobodan Sibinčič je bil rojen 30. novembra 1955 v Ljubljani. Po izobrazbi je dipl. univ. pravnik, poleg tega je dve leti vzporedno študiral ekonomijo in opravil vrsto tečajev iz področja managementa od IEDC Bled, Univerze Stanford in University of Chicago.  

Svojo kariero je začel v škofjeloškem Alpetouru (tri leta), nadaljeval dve leti v Mladinski knjigi in bil nato dvajset let predsednik uprave Gospodarskega Vestnika oz. GV Skupine, kjer je začel vrsto projektov, ki so še danes uspešni: ustnovitev časnika Finance, revije Manager, sistema poslovnih informacij GVIN (sedaj Bisnode) itd..

Poleg profesionalnih obveznosti v podjetju, ki ga je vodil, je bil aktiven tudi na mnogih drugih področjih. Sedem let je bil predsednik Ljubljanskega pravniškega društva, že devetnajst let pa je Generalni sekretar Evropskega združenja poslovnih medijev (European Business Press - EBP).

Je organizator Managerskega koncerta, ki je največji kulturni dogodek slovenske poslovne javnosti in eden največjih zasebnih filantropskih projektov v Sloveniji. V 12 letih je iz dobička koncerta namenil več kot 300.000 EUR šolanju mladih glasbenikov.

Leta 2010 je bil imenovan za častnega konzula Kraljevine Švedske.


Generalni konzulat Švedske

Kersnikova 6
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 1 433 04 70; (+) 386 41 661 906
F: (+) 386 1 433 04 80

g. Slobodan Sibinčič, častni generalni konzul

Uradne ure so od torka do četrtka od 10.00 do 13.00.

Franjo Bobinac

Država zastopstva: Kneževina Monako

G. Franjo Bobinac, častni konzul Monaka v Sloveniji, je uspešen in ugleden slovenski menedžer z bogatimi mednarodnimi izkušnjami in poglobljenim strokovnim znanjem s področja globalnega poslovnega upravljanja.

Po tem, ko je uspešno diplomiral iz mednarodnih ekonomskih odnosov na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani ter zaključil študij poslovnih ved MBA na École Supérieure de Commerce v Parizu, je v devetdesetih letih začel graditi svojo kariero v Gorenju. Leta 1998 je bil imenovan za člana začasne uprave Gorenja in pod njegovim vodstvom je blagovna znamka Gorenje postala svetovno znana po inovativnih in vrhunsko oblikovanih izdelkih. Leta 2018 je g. Bobinac nastopil že četrti zaporedni mandat predsednika uprave Skupine Gorenje. Z namenom, da Gorenjevo globalno rast popeljejo še dlje, je Skupino Gorenje leta 2018 prevzela družba Hisense in g. Bobinac je bil imenovan za podpredsednika za globalni marketing Hisense International.

Franjo Bobinac je v svoji uspešni karieri prejel mnoga priznanja za mednarodne poslovne dosežke, med drugim odlikovanje Vitez nacionalnega reda za zasluge Republike Francije, nagrado Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne gospodarske dosežke, imenovan je bil za najuglednejšega menedžerja v Sloveniji (v letih 2006 in 2008) in za predstavnika Slovenije v Trilateralni komisiji (v letu 2017).

Je tudi predsednik Rokometne zveze Slovenije, član sveta IEDC Poslovne šole Bled in član upravnega odbora Združenja menedžerjev Jugovzhodne Evrope Summit 100.

Njegov materni jezik je slovenščina, tekoče pa govori še angleško, francosko, nemško ter hrvaško/srbsko. Franjo Bobinac je tudi mož, oče, športni navdušenec in predan podpornik kulture.


Konzulat Kneževine Monako

Vila Bianca
Stari trg 3
3320 Velenje
Slovenija

T: Za klice iz Kneževine Monako
+377 80 09 31 32

T: Za klice iz drugih držav
+386 1 777 99 35

E: consulat@monaco.si


g. Franjo Bobinac, častni konzul
<< Nazaj