Show menu

Izvršni odbor

Janez Škrabec, predsednik

Častni konzul Kraljevine Maroko

Janez Škrabec je študij zaključil na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani. Dodatno se je izobraževal na Cleveland State University (ZDA), INSEAD Business School Fontainebleau (Francija), svoje znanje iz menedžmenta, vodenja in trajnostnega razvoja pa redno izpopolnjuje na IEDC – Poslovni šoli Bled.

Je ustanovitelj, direktor in lastnik podjetja Riko, d.o.o., ki se je razvilo v enega vodilnih inženiring podjetij v Sloveniji z več poslovnimi področji, kot so inženiring v industrijski dejavnosti, inženiring v okoljevarstveni panogi in panogi proizvodnje električne energije, gradbeni inženiring ter inženiring na področju skladiščnih sistemov in logistike. Podjetje Riko je mednarodno usmerjeno in deluje predvsem na trgih nekdanje Sovjetske zveze in Jugoslavije. Leta 1997 je ustanovil podjetje Riko hiše, ki proizvaja in trži lesene objekte na trgih Evropske unije in širše. Znanje in izkušnje s področja inženiringa in trajnostne gradnje je združil tudi s Philippom Starckom v liniji prefabriciranih hiš – blagovni znamki P.A.T.H. by Starck with Riko.

Je predsednik Slovenskega konzularnega zbora, predsednik Alumni kluba Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in predsednik Slovensko-ruskega poslovnega sveta. Je član mnogih poslovnih in diplomatskih združenj, Lions kluba Ljubljana Iliria ter Vaškega etnološko-turističnega društva Hrovača. Za svoje poslovne uspehe je prejel mnogo priznanj, med drugim nagrado za posebne dosežke v gospodarstvu časnika Finance(2007), nagrado za izjemne gospodarske in podjetniške uspehe GZS (2008), najvišje odlikovanje ruskega predsednika orden prijateljstva (20009) ter nagradi mecen leta (2010) in naj zaposlovalec (2013).

Od leta 2002 je častni konzul Kraljevine Maroko.

Marko Smole, podpredsednik

Častni konzul Republike Sejšeli

Marko Smole je po zaključeni klasični gimnaziji absolviral na Fakulteti za Elektrotehniko v Ljubljani. Dodiplomski študij ekonomije je zaključil z nalogo Analiza in vrednotenje vrednostnih papirjev na borzi, magistrski študij pa dokončal z raziskavo o evropskih strukturnih skladih. V letu 2011 je pri prof. dr. Ernestu Petriču uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo o častnih konzulih in drugih dopolnilnih KD-sistemih ter razvoju ekonomske diplomacije. Je ustanovitelj in direktor AC Investment, investicijskega podjetja, ki se ukvarja z borznimi in nepremičninskimi naložbami in konzultacijami. Bil je svetovalec, nadzornik in član več poslovnih skupin. Je odlikovani član Sveta guvernerja Distrikta 129, član slovenskih Lionsov in član Londonske diplomatske akademije. Je avtor mnogih strokovnih in znanstvenih člankov v različnih časopisih in monografijah. Leta 1996 je bil imenovan za častnega konzula Republike Sejšeli v Sloveniji, 2008 pa izvoljen za predsednika Slovenskega konzularnega zbora. Funkcijo je opravljal dva mandata. Leta 2004 je postal soustanovitelj, podpredsednik in zakladnik FUECH – Evropske konzularne federacije. Leta 2009 je bil izvoljen za regionalnega direktorja Svetovne konzularne federacije in člana ekonomskega komiteja FICAC – World Federation of Consuls. Za svoje delo je bil odlikovan z Medal of Honour. Leta 2015 je bil na skupščini FICAC izvoljen v Board of Directors Svetovnega konzularnega združenja, ki povezuje 70 držav s 3.500 člani. Dr. Marko Smole je gostujoči predavatelj na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani s področja konzularnih odnosov. Vse funkcije opravlja še danes.

Ivan Kneževič

Država zastopstva: Brazilija

Konzulat Federativne republike Brazilije

Gortanov trg 15
6000 Koper
Slovenija

T: (+) 386 5 61 005 03
E: ivan.knezevic(at)kclj.si

g. Ivan Kneževič, častni konzul

Aswin Kumar Shrestha

Država zastopstva: Nepal

Aswin Kumar Shrestha se je rodil 23. aprila 1944 v Chainpurju, Nepal.

S štipendijo bivše Jugoslavije je študiral in diplomiral na Fakulteti za strojništvo, Univerze v Ljubljani. Zaključil je tudi znanstveni magistrski študij MBA na Mednarodnem centru za promocijo podjetništva (ICPE), ki ga je ta organiziral skupaj z Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani.

Po diplomi se  je zaposlil kot raziskovalni asistent za aplikativno raziskovalno delo na Fakulteti za strojništvo. Vodil je raziskovalno nalogo za racionalizacijo proizvodnje s pomočjo računalnikov v grupni tehnologiji za tovarne ISKRA, Litostroj, Železarno Ravne ter  Železarno Štore.

V podjetju IMP SKIP je bil zaposlen najprej kot vodja tehnologije in kasneje kot vodja uvozno- izvoznega oddelka.

V Mednarodnem centru za promocijo podjetništva (ICPE) je kasneje deloval kot programski direktor mednarodnega MBA programa, ki je izobraževal  605 vodilnih in vodstvenih delavcev iz 46. različnih držav, in sicer iz različnih podjetij ter vladnih služb.

Upokojil se je novembra 2009. 

Leta 2001 ga je vlada Demokratične republike Nepala imenovala za častnega konzula Nepala v Sloveniji,  kot nagrado za  vzpostavitev diplomatskih odnosov med Slovenijo in Nepalom. Leta 2012 je bil povišan v častnega generalnega konzula Nepala.

Več o aktivnostih v okviru delovanja kot častni konzul Nepala si lahko preberete na spletni strani  konzulata: www.nepconsulate.si


Generalni konzulat Nepala

Na Stolbi 1
SI-1000 Ljubljana
Slovenija

T: (+) 386 590 286 20
T: (+) 386 40 680 654
E: aswin.shrestha(at)nepconsulate.si
W: http://www.nepconsulate.si

mag. Aswin Kumar Shrestha, častni generalni konzul

Sara Stepanjan

Nekdanja častna konzulka Armenije

Sara Stepanjan je rojena 04. julija 1977 v Kranju. Zaključila je komercialno šolo in se naprej vpisala na Ekonomsko fakulteto.

Njene korenine prihajajo iz predela Armenije, kjer je bil v letu 1915 izveden genocid nad Armenci. Njeni stari starši so bili primorani prebegniti iz Armenije v Bolgarijo, v črnomorsko mesto Varno, kjer so začeli novo življenje. Oče je nato prišel v Slovenijo, kjer je deloval kot profesionalni glasbenik in si kasneje ustvaril družino.

Začetek njene poslovne poti sodi v leto 2003, ko je ustanovila podjetje Bolgarija Trade d.o.o., podjetje za uvoz, izvoz, posredništvo in zastopništvo s sedežem v Kranju.

Podjetje uspešno posluje na področju trgovanja med Republiko Slovenijo ter Republiko Bolgarijo. V istem letu je v Bolgariji odrla podjetje Rest ltd., ki se ukvarja predvsem s posredništvom v različnih panogah. 

Kasneje je v letu 2013  prevzela slovensko blagovno znamko Toper iz leta 1945 in odprla podjetje Toper d.o.o., preko katerega uresničuje svojo željo glede razvoja novih produktov, predvsem na področju pametnega tekstila.